Jouw manager is niet jouw vader! We nemen onbewust al onze familieleden mee naar het werk!

Wie denkt hij wel niet dat hij is”, dacht Roman toen zijn manager hem aansprak op zijn slechte prestaties. Hij had de afgelopen weken keihard gewerkt om een informatiesysteem te ontwikkelen, maar de klant was absoluut niet tevreden met het eindresultaat. Zijn manager was tegen hem tekeergegaan wat resulteerde in een titanengevecht midden op de werkvloer.

Een paar dagen later liep hij er nog steeds mee rond en deelde zijn frustratie met zijn beste vriend. “Welk gevoel roept dit in jou op?”, vroeg zijn beste vriend. “Ik krijg het gevoel dat ik heel hard mijn best heb gedaan maar geen erkenning krijg. Verder voelt het als falen.”

Die nacht kon Roman maar moeilijk in slaap vallen. Hij kon de situatie met zijn manager maar niet loslaten en begon de situatie te analyseren. De relatie die hij met zijn manager had voelde als hiërarchisch en dus afstandelijk. Dit maakte hem onzeker. Hij merkte aan zichzelf dat hij vaak dichtklapt als hij een dialoog met hem heeft en dat deed hem denken aan de moeizame band met zijn vader. Die onzekerheid zorgde ervoor dat hij zich niet comfortabel genoeg voelde om vragen aan hem te stellen. Hij was bang om afgewezen te worden, waardoor hij bij het ontwikkelen van het informatiesysteem veel aannames deed. Stiekem was hij dus niet boos op zijn manager maar wees hij zichzelf af voor het doen van deze aannames. We zijn als mensen snel geneigd anderen de schuld te geven van onze eigen mankementen om pijn te voorkomen. Door je bewust te zijn van de zogeheten “zelfafwijzing” kom je sneller in het reine met jezelf en kun je het ongemakkelijke gevoel in je onderbuik makkelijker een plek geven.  

Zelfafwijzing komt voort uit jouw jeugd en de impact die alle mensen op jou gemaakt hebben. Jij draagt je jeugd (onbewust) iedere dag mee. Op de werkvloer komen familiebanden vaak onbewust naar boven. Je neemt als het ware je hele familie mee naar het werk. Zonder dat je het door hebt. Probeer de emoties die jij voelt 1-op-1 met klanten en collega’s in context te plaatsen, zodat jij makkelijker in het hier en nu kan acteren. Laat het verleden geen grip op je krijgen, zodat je vrijer bent in de samenwerking met jouw klanten en collega’s. Jouw familieleden hebben tenslotte niets met jouw werk te maken.  

Posts created 61

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: