Maskers op de werkvloer!

Als we onszelf voorstellen aan nieuwe mensen dan vertellen we altijd over de rollen die we hebben. Logisch, het zegt ook iets over jou en wat je op dit moment doet. Het zegt alleen nog vrij weinig over wie je bent.

Stel, je zou alle rollen die je hebt in het leven even wegdenken. Moeder, vader, tante, manager etc. Wat blijft er dan over? Wie is dan de persoon die er nog zit. Niet omdat de rol dat vraagt maar omdat het de kern is van wie je bent. Wat zie je als je voor de spiegel staat? En je kijkt via je ogen naar binnen, echt naar binnen. Jouw waarden, dromen, belemmeringen, angsten. Zet jouw masker af die je nodig hebt gehad om te overleven en kom jezelf onder ogen.

Daar sta je dan naar jezelf te kijken in de spiegel met jouw masker in je handen. De stoere persoon die je op het werk bent is veranderd in een kwetsbaar individu vol onzekerheden. En dat is helemaal niet gek. Ieder mens is in de basis onzeker, alleen gaan we er allemaal anders mee om. Waar de ene persoon zijn onzekerheid verbloemd met stoerdoenerij kan een ander persoon juist zijn onzekerheid verbloemen door heel behulpzaam te zijn. Beide personen dragen een masker, maar voeren een andere verdedigingsmechanisme om hun onzekerheden te verbloemen.

Op de werkvloer komen al die onzekerheden en verdedigingsmechanismen bij elkaar. Je kunt je wel voorstellen wat voor energie dit oplevert op de achtergrond. De stoere persoon neemt continu het woord, zodat de anderen geen kans krijgen vragen aan hem te stellen. De gereserveerde persoon laat zich leiden door anderen, zodat hij niet zijn mening hoeft te geven. En de schreeuwlelijk is heel stellig, kortaf en direct om de discussie uit de weg te gaan.

Kortom, onze onzekerheden zorgen ervoor dat we niet het maximale uit elkaar halen. Doordat we allemaal een masker ophebben zijn we onszelf aan het verdedigen in plaats van samen te werken aan een beter bedrijf.

Als je als team of bedrijf echt beter wilt presteren is het daarom belangrijk elkaars onzekerheden te kennen, zodat een verdedigingsmechanisme niet nodig is.

In een dergelijke, veilige omgeving staan mensen wel open om vragen te beantwoorden, hun mening te geven en discussie te voeren. Kun je je voorstellen wat dat met het team of bedrijf doet?

Posts created 61

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: