Stop met regels en begin met aanspreken!

Opnieuw je kledingkast indelen, de garage opruimen of de zolder opnieuw ordenen, we hebben er allemaal weleens mee te maken. Toch is het eigenlijk gek dat op dergelijke plekken in huis vrij snel rommel ontstaat. Elke keer sta je weer op dezelfde plek dezelfde rommel op te ruimen. Als je goede afspraken maakt met jezelf en je huisgenoten is de rommel gemakkelijk te voorkomen, toch? Waarom lukt het dan niet om de plek geordend te houden?

Op de werkvloer richten we ook regelmatig zaken anders in. Processen, vergaderstructuren of zelfs de hele organisatie. Ook hier vallen we regelmatig terug in het oude patroon. In plaats van na te denken over welk gedrag we willen zien na de verandering en dit continu met elkaar te toetsen, vallen we terug op de regels die we al levenslang hanteren. We vergeten dus goede afspraken met elkaar te maken over de verandering en elkaar aan te spreken op verkeerd gedrag. En als de verandering uiteindelijk niet werkt stellen we nog meer regels en procedures op om een persoonlijke confrontatie te mijden.

Helaas blijft de kern van het probleem hierdoor bestaan. Voer dus niet zomaar klakkeloos een verandering door, maar maak ook goede afspraken met elkaar om een terugval te voorkomen.

Posts created 61

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: