Stop met mailen en begin met werken!

Koffie pakken, praatje maken met de collega’s, je computer opstarten en de werkdag kan beginnen. Met één druk op de knop start je Outlook op om je vervolgens volledig door de waan van de dag te laten leiden, want voor je het weet ben je een paar uur verder met het beantwoorden van alle binnengekomen emails.

Het frustrerende is dat veel e-mails geen enkele waarde hebben en vaak ook nog heel veel tijd kosten. Mensen vragen naar de bekende weg, zijn te lui om het zelf even op te zoeken of stellen een vraag die jij in de komende vergadering ter plekke kan beantwoorden.

Voor je het weet start de lunch en heb je slechts oog gehad voor het wegwerken van je emails. En dan is het hopen dat na de lunch de mailbox niet weer vol is gelopen, zodat de waan van de dag volledig jouw dag overheerst. En als je alle nutteloze e-mails ook nog gaat beantwoorden houd je het waan-van-de-dag-systeem zelf in stand, waardoor je uiteindelijk nooit meer toekomt aan effectieve werkzaamheden.

Stephan Covey schreef al in zijn boek “de 7 eigenschappen van effectief leiderschap” dat effectieve mensen zich niet laten leiden door de waan van de dag. Zij besteden slechts 10 à 20% van hun tijd aan urgente, belangrijke zaken, zoals bepaalde emails en telefoontjes. De overige tijd besteden zij aan niet urgente, belangrijke zaken, ofwel de taken waar je echt impact mee kan maken op je omgeving. Denk hierbij aan een goede planning, het onderhouden van relaties en persoonlijke ontwikkeling. Zorg ervoor dat je bezig bent met zaken die impact maken.

Wij proberen steeds minder te mailen. Pakken vaker de telefoon of gebruiken vaste tijden om de mail weg te werken. Bijv. Bij het opstarten van je dag of juist aan het einde van je dag. Denk dus bij elke mail goed na of het nodig is, of er geen andere manier is om interactie te hebben met de ander. En oh ja, probeer de cc te voorkomen. Los van irritaties en een mailbox vol spam heeft het geen enkele andere waarden. Succes 😉

Posts created 61

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: