Hoe sterk is jouw bedrijfscultuur?

Zet een groep mensen bij elkaar en er ontstaat naar verloop van tijd vanzelf een cultuur. In 2004 was Lost een groot succes, een serie over een groep mensen die na het neerstorten van hun vliegtuig verplicht samen moesten leven. Later zouden er nog vele soortgelijke series volgen, zoals Under the Dome, The 100 en The Walking Death. Het is fascinerend om te zien welke dynamiek er ontstaat tussen een groep mensen die “noodgedwongen” met elkaar samen moeten werken om vooruit te komen. De rode draad in alle series is zorgen dat iedereen in de samenwerking op de juiste positie terecht komt. Wie neemt het voortouw? Wie denkt na? Wie verbindt? En wie maakt de moeilijke beslissingen? Gaandeweg de samenwerking ontstaan vanzelf ongeschreven regels en afspraken, de cultuur is geboren. 

Binnen de bedrijfsmuren is dit cultuurproces echt niet anders.

De cultuur van een organisatie bepaalt het succes. Het is de mindset van de organisatie. Het zijn ongeschreven regels maar tegelijkertijd zijn de gedragingen en rituelen zo duidelijk voor alle individuen die deel uitmaken van de cultuur. ‘’Zo doen wij het hier!’’ Op de werkvloer moet er ook soms noodgedwongen samengewerkt worden. Cultuur doet vooral pijn als de organisatie heel snel groeit. Er ontstaan al snel allerlei subculturen met eigen rituelen. Dit is prima zolang de subculturen niet heel ver afstaan van de algehele cultuur. Het is daarom van belang dat je streng bent aan de voordeur en kiest voor mensen die passen bij jouw cultuur. Zij zullen loyaal zijn aan de organisatie omdat ze sterk verbonden zijn met de normen en waarden. 

Veranderen van de bedrijfscultuur betekent vaak ook andere mensen binden. De gedragingen van de huidige medewerkers komen blijkbaar niet overeen met hoe we met elkaar willen omgaan. Er zijn andere mensen nodig met andere karaktereigenschappen om de bedrijfscultuur langzaam te transformeren naar de gewenste cultuur.  

Een sterke bedrijfscultuur begint dus bij de voordeur! Kies de juiste medewerkers en laat je niet leiden door de groeidoelstellingen 😉

Posts created 61

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: