Klaar voor generatie purpose?

Een hype of echt belangrijk?

Sinds de Ted Talk van Simon Sinek viraal ging zetten organisaties massaal in op the Why. En daar hoort natuurlijk een hoger doel bij, een purpose om medewerkers en klanten te binden. Maar niet elke organisatie is er serieus mee bezig of voelt de noodzaak om erover na te denken. Generatie purpose – geboren tussen 1980 en eind jaren 90 – heeft purpose wel hoog op de agenda staan. Ze zijn er als individu mee bezig en vragen zich af: wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik bijdrage aan de wereld? Deze nieuwe generatie medewerkers verwachten dit ook van het bedrijf waar ze voor werken. Geloofwaardigheid is daarbij cruciaal. Een purpose moet goed voelen en niet slechts als marketingmiddel dienen.

De oprichters van het bedrijf hadden destijds andere redenen om te starten; het geld, de erkenning of mogelijk de status die het ondernemerschap met zich meebrengt. Deze ondernemers zijn opgeroeid in een andere tijd en stonden zelden stil bij een hoger doel. Zij zaten vooral in de modus ‘’we moeten overleven’’ en ‘’we hebben brood op de plank nodig’’. Maar gaandeweg het bedrijf groeit, de tijd verstrijkt en inmiddels verschillende generaties op de werkvloer actief zijn realiseren ook zij wat het belang ervan is. 

Echt belangrijk dus!

Een heldere purpose is niet alleen een manier om de betrokkenheid te vergroten maar zorgt ook voor duidelijkheid en focus binnen een organisatie. Ofwel, alle neuzen binnen de organisatie dezelfde kant op. Men kan de genomen beslissingen en de veranderingen die plaatsvinden beter plaatsen, omdat ze de koppeling zien met het hogere doel. Als het hogere doel daarentegen niet duidelijk is zorgen veranderingen en besluiten eerder voor verwarring. Kortom, je zorgt als organisatie voor meer werkgeluk en betrokkenheid op de werkvloer met productievere medewerkers als resultaat.


Purpose op organisatieniveau
Op organisatieniveau is het belangrijk te bedenken wat de reden van bestaan is. Vragen die je kunnen helpen om jouw purpose te formuleren als organisatie zijn; Waar doen we het met zijn allen allemaal voor? Waarom bestaat ons bedrijf eigenlijk? Wat zou de wereld missen als wij er niet meer zouden zijn? En waar komen wij elke dag allemaal ons bed voor uit? Het is een gigantisch moeilijke opdracht om deze vragen te vertalen naar een duidelijke purpose waar iedereen in gelooft, zowel de medewerkers als de klanten. Het is geen kwestie van een bureau inhuren en een aantal vage slogans bedenken. Je zal echt tot de kern moeten komen. Hierbij is het van belang om dit traject niet alleen met management te doen maar ook met andere stakeholders en jouw sterrenspelers. Topdown een slogan de organisatie ingooien maakt eerder mensen kwaad dan dat het bijdraagt aan het vergroten van de betrokkenheid.

Purpose & Leiderschap

Als je bij de kern gekomen bent en jouw purpose helder hebt dien je deze ook verder door te vertalen in de organisatie. Leiderschap is hierbij cruciaal. Denk na over welke leiderschapsstijl gewenst is en aansluit bij de purpose, welke gedragingen daarbij horen en welke type mensen nodig zijn om de persoonlijke doelstellingen en bedrijfsdoelstellingen met elkaar te kunnen uitlijnen. Het gedrag van management bepaalt de geloofwaardigheid van jouw purpose.

Purpose van de medewerker

Betrek je medewerkers in het proces en ga samen met hen ontdekken wat de purpose is van de organisatie. Help de medewerkers ook met hun persoonlijke doelstellingen en ontwikkeling; welke bijdrage kunnen zij leveren om aan te sluiten bij de purpose? Op welke manier faciliteer jij jouw medewerkers? En hoe ga je om met de ambities van jouw medewerkers?


Een purpose uit het hart maakt echt het verschil. Veel bedrijven zijn op dit moment aan het overleven in plaats van aan het vernieuwen. Medewerkers zijn onrustig en willen graag mee doen. Vernieuwing helpt jouw organisatie om uit de overlevingsstand te komen. Stop met de shit of yesterday en houd je bezig met de dingen die er echt toe doen.  

Posts created 61

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: