HR

Waarom je de verbeterpunten die jij krijgt van jouw manager niet zo serieus moet nemen ;-)

Ik zal het uitleggen. Sinds een paar maanden geef ik de DISC training. Zoals je wellicht had kunnen raden ben ik erg geïnteresseerd in arbeidspsychologie. Ik vind het DISC model een erg krachtig model waarbij je erg laagdrempelig je omgeving kan inschatten. Stap 1: is het begrijpen van je eigen gedragstendensen. Stap 2: is snappen wat het effect is van jouw gedrag op andere. Stap 3: aanpassen van jouw gedrag zodat je effectiever kan samenwerken.

Voordat ik mijn titel ga uitleggen wil ik jou nog heel kort vertellen waar de kleuren voor staan. Of nee dat duurt te lang. Ik zorg voor een helder plaatje onder deze alinea:

Mijn kleur is geel en rood. Beide evenveel. Heel kort door de bocht: Ik ben dus snel, resultaatgericht, beslissend, invloedrijk en positief. Wat er niet van nature inzit is zorgvuldigheid, perfectie, aandacht voor details, plannen maken, structuur…conclusie ik ben niet consciëntieus (blauw) en niet stabiel (groen).

Nu de uitleg van de titel van deze blog.

Manager 1: Je zit altijd vol met ideeën en je neemt risico’s. Ik vind het mooi om te zien hoe gedurfd je bent. Klasse! Deze manager was zelf geel en rood.

Manager 2: Je zou meer je ideeën moeten uitwerken. Beter overwegen wat wel mogelijk is en wat niet. Ik mis vaak de onderbouwing en een gedetailleerd plan. Heb je wel onderzoek gedaan? Deze manager was zelf blauw.

Manager 1 had nooit verbeterpunten voor mij omdat we op elkaar leken. En ja zeg nou eerlijk de collega’s die je goed vindt lijken vaak op je 😉

Manager 2 gaf mij tips die passen in het straatje van de kleur blauw. Deze manager had moeite met het feit dat ik zo ver van hem afstond. Ik acteer namelijk exact het tegenovergestelde. Hij gaf mij verbeterpunten met het doel dat ik meer op hem ging lijken. Onbewust.

 

Verbeterpunten die wij krijgen zeggen vaak iets over de persoon die ze geeft.

Ik wil niet zeggen dat je niks meer moet aannemen maar dat je moet filteren. Uiteindelijk moet je beter worden in iets waar je al heel goed in bent. Dingen aanleren die je niet van nature hebt zullen je waarschijnlijk energie kosten. Mij veranderen in blauw is kansloos. Mij bewust maken van het belang van blauw zodat ik succesvoller kan worden is een ander verhaal. De functie zou centraal moeten staan en niet de persoonlijkheid van jouw manager.

Binnenkort zijn voor de meeste weer de beoordelingen. Filter dus goed de verbeterpunten; gaan ze over jouw functie of zeggen ze iets over jouw manager?

Groetjes Mounia / Meer blogs op www.mouniahouari.com

Posts created 61

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: