Ja ik ben moeder en ik werk 40 uur. En nee ik ben niet…….

Alleenstaand. Ik ben getrouwd en mijn man en ik hebben samen een zoontje van 2 jaar. We werken allebei. Als onbekenden mij vragen waarom ik zoveel werk terwijl ik moeder ben, hebben ze zelf vaak een antwoord klaar, een oordeel. ‘O, je bent vast alleen’ en ‘Je hebt vast geen keus’. Maar, ik heb zeker een keus! Ik heb ervoor gekozen om moeder te zijn én om te werken aan mijn carrière.

Ik heb ervoor gekozen een rolmodel te zijn voor mijn zoon. Niet de klassieke, traditionele mama die de hele dag thuisblijft terwijl papa aan het werk is. Ik wil hem meegeven wat gelijkwaardigheid is, echte gelijkwaardigheid. Zijn vader en ik zijn samen verantwoordelijk voor het gezin, voor de zorg voor ons kind en voor onszelf. Juist omdat we zo goed voor onszelf zorgen, kunnen we alle taken combineren.

Niet alleen onbekenden reageren vreemd op het feit dat ik als moeder zoveel werk. Juist ook mensen direct in mijn omgeving. Bijvoorbeeld als ik zeg dat ik een dagje vrij heb genomen om wat leuks te doen met mijn zoon.

‘O ja, je hebt een kind! Dat zou je bijna vergeten. Weet hij nog wel wie je bent, haha…’ Au, denk ik dan. Ik zou de discussie kunnen aangaan, want de personen die zulke opmerkingen maken zijn vaak zelf vader. ‘Euh, en jij dan? Maar dan krijg je weer te horen: ‘Ik ben een man, dat is anders.’ Waarom is dat dan anders?

 

 

Voor de werkende moeder

Het kan allebei. Werken en moeder zijn. Maak zelf de keus. Wat zou je graag zelf willen? Er is geen goed of fout. Je hebt gestudeerd, jezelf avonden lang opgesloten om een essay te schrijven of te leren voor een tentamen. Je bent begonnen met studeren omdat je een doel voor ogen had. Een droom. Een stip aan de horizon.

Je hoeft geen stap terug te doen. Je kan voor beide kiezen. Je kan nog steeds je doelen realiseren. En ja, het is hard werken, maar dat geldt voor bijna alles in het leven. En voel je alsjeblieft niet schuldig.

 

Voor de vrouw die twijfelt

Je hebt net promotie gemaakt. Je werkt hard, al sinds je afstuderen. Je wilt wel ooit moeder worden, maar niet nu. Het komt nu niet goed uit. Alles wat je hebt opgebouwd is dan in één klap weg. Je denkt: ik ben nog jong, ik stel het nog even uit. Waarom? Het leven gaat door en door. De dagen lijken tegenwoordig sneller te gaan dan ooit. Je hebt altijd wel een reden waarom je het niet zou moeten doen. Stel het niet uit. Je drive ga je niet ineens verliezen.

Ik ben van baan geswitcht direct na mijn zwangerschap. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Een van de reacties die ik kreeg: ‘Maar je bent net moeder! Bij een nieuwe werkgever moet je jezelf opnieuw bewijzen en hard werken. Wordt het geen tijd om rustig aan te doen?’

Ik wist ook niet wat mij te wachten stond. Had geen idee hoe het zou zijn, de combinatie van nieuwe baan en moeder zijn. Maar ik kan je vertellen: het was de beste stap ooit!

Voor de werkgever

Maak het je medewerkers makkelijker om ouder te zijn, maar ook om een betrokken medewerker te zijn. Ja, medewerkers, zowel vrouwen als mannen. Ga niet moeilijk doen over 4 x 9 uur werken, thuiswerken of in de middag een uur eerder weg omdat je medewerker de kinderen van school moet halen. Er staat veel in de cloud en met een office 365 account kan je vanaf elke plek overal bij. Dus dat uurtje is in de avond zo weer ingehaald.

Belemmer je medewerkers niet, maar faciliteer ze juist. Maak het makkelijker voor ze om zowel een gemotiveerde medewerker als een goede moeder of vader te zijn.

Wat dat betreft hebben we nog een weg te gaan met elkaar. Het is voor de meesten nog heel erg puzzelen. Wie is wanneer vroeg klaar? Wie kan oppassen? Wie kan de kinderen naar zwemmen brengen? Doordat er nog weinig flexibiliteit is bij de werkgever raken de ouders in de stress, waardoor één persoon een stap terug moet doen. Vaak is dat de vrouw!

Lees ook;

https://www.mouniahouari.com/solliciteren/solliciteren-opvallen-bij-een-recruiter-het-is-makkelijker-dan-je-denkt/

Er is geen goed of fout of je nu 40 uur of 20 uur werkt of 4×9 of 32 uur of je partner is huisvader. Elk gezin is anders. Elke situatie is anders. Gelukkig zijn betekent voor iedereen iets anders. Ik vind alleen dat we als ouder meer gefaciliteerd moeten worden. Dat de combinatie mogelijk moet zijn.

Dit is dus een oproep aan de hele maatschappij! Aan de jonge generatie van nu, de ambitieuze dertigers, ouders, de werkgevers, de scholen! Het is tijd om samen een stap te zetten. Een stap die past bij deze tijd: 2017. Een stap waar iedereen beter van wordt. De kinderen, de ouders én de werkgevers.

Groetjes,

Mounia

Ik wil jou helpen om jouw droombaan te vinden! Door verschillende blogs probeer ik je te inspireren en te triggeren om na te denken over jouw toekomst.

https://www.facebook.com/Mouniahouari1/

 

Picture by dora lionstone

Posts created 61

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: