Solliciteren: Opvallen bij een Recruiter. Het is veel makkelijker dan je denkt.

Laatst stond ik voor een groep HRM studenten. Samen met 2 docenten gaf ik een sollicitatietraining. De studenten hadden zich voorbereid en dus allemaal een motivatiebrief en cv gemaakt. Ongeveer 40 studenten allemaal met hun eigen ervaring, achtergrond, visie, dromen, hobby’s etc. maar toch allemaal dezelfde brief…..

 Er vielen mij een aantal dingen op. De studenten begonnen allemaal met “Geachte meneer / mevrouw” vervolgens begon de eerste alinea met ” naar aanleiding van” en even verder in de brief ” ik ben geschikt omdat ik voldoe aan de volgende eisen” en ze eindigen hun brief allemaal op dezelfde manier ” graag wil ik mijn motivatie in een persoonlijk gesprek toelichten”. Echt ALLE studenten hadden dit staan. Stel je eens voor dat ze allemaal op dezelfde vacature reageren hoe maak je dan als recruiter het onderscheid? Zo val je namelijk niet op. Ook in de praktijk valt mij op dat men op deze manier solliciteert.

Even vanuit de bril van een recruiter. Stel je hebt een vacature voor een staff functie. Ik zet mijn vacature online en binnen een uur heb ik 100 reacties. Allemaal met een goed cv, alle 100. Hoe ga ik dan een selectie doen? Ik heb namelijk maar 1 positie te vullen. Ook hier komt weer het human to human aspect bij kijken. Je gaat op zoek naar emotie. De mensen die opvallen hebben vaak een hele goede motivatie brief die vanuit hun hart is geschreven. Geen geachte mevrouw en niet beginnen met naar aanleiding van maar ze beginnen met hun eerste reactie bijv. ”Wow, toen ik deze vacature zag toen werd ik erg enthousiast” (emotie). Ze hebben ook oprechte interesse in de organisatie. Ze hebben onderzoek gedaan, op je LinkedIn profiel gekeken en ook even gebeld om wat meer informatie over de vacature te vragen. Deze mensen vallen op! Deze mensen blijven hangen.

Ik zeg het of nee ik schrijf het in iedere blog en ik blijf het ook herhalen want ik geloof er heilig in: Mensen doen zaken met mensen. Human to Human. Geef je brief emotie. Bedenk dat je schrijft naar een persoon en niet naar een organisatie.

Kijk zelf ook naar kansen. Stel je eens voor je ziet een vacature van sales executive en je bent zelf marketeer en je kijkt vervolgens op LinkedIn en ziet dat niemand bij dat bedrijf fulltime marketing doet. Stuur gewoon een berichtje; ”hey, ik zie dat jullie groeien op het gebied van sales en wellicht dan ook op de afdeling marketing. Zullen we eens een kop koffie drinken?” ( ik ken iemand die dit heeft gedaan en zij werkt nu ook bij diezelfde organisatie als marketing manager).

Ik heb de studenten ook de andere kant laten zien. Vanuit mijn ogen. Bijv. schrijven vanuit organisatiebelang. De studenten moeten namelijk op zoek gaan naar een stageplek. Ze begonnen allemaal met “ik moet dan en dan stage lopen en dit verwacht school”. Ja dat is toch iets te makkelijk. Dan denkt een recruiter dat gaat tijd kosten want ik moet begeleiden en inwerken etc. Maar als je op een andere manier schrijft ” graag zou ik u of je de komende maanden willen ondersteunen door een aantal taken over te nemen” of ” ik kan me voorstellen dat je het erg druk hebt, ik zie dat jullie mooie ambities hebben als organisatie wellicht kan ik daar wat in betekenen” (Overigens ben ik voorstander van je ipv u). Snap je wat ik bedoel te zeggen?

 Mijn advies is wees uniek. Laat zien dat je creatief bent en dat je oprechte interesse hebt. Ik snap dat het steeds moeilijker wordt vooral als je al een langere tijd zonder baan zit. Elke keer weer jezelf motiveren, oppeppen etc. maar dat betekent niet dat je genoegen moet nemen met een standaard brief of dat je geen vertrouwen meer moet hebben omdat je een paar keer eerder bent afgewezen.

( Zoals ik zei die 40 studenten waren allemaal anders, iedereen had zijn eigen dromen, ambities, hobby’s, achtergrond etc. dat kon je niet uit de brief halen).

Ik heb ook 124 keer moeten solliciteren voordat ik ging bedenken of ik het op een andere manier zou kunnen doen. Bekijk hier mijn zoektocht:

Heb jij ook tips of advies voor werkzoekende plaatst het dan hieronder in een comment. Laten we elkaar helpen.

Groetjes,

Mounia Houari

Posts created 61

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: