Ik zou nooit recruiter willen worden!

Dat zei mijn collega laatst tegen mij tijdens de vrijdagmiddag borrel. Ik snap hem wel, hij is principal architect en wordt dagelijks benaderd door recruitmentbureaus en soms zijn ze zo brutaal dat ze bellen naar de receptie en vragen of ze doorverbonden kunnen worden omdat ze een technische vraag hebben of ze hebben ooit samengewerkt. Yeah right. Mooi verhaal! Ik snap zijn frustratie wel.

Inmiddels ben ik al 6 jaar recruiter met tussendoor een klein uitstapje naar inside sales. Het vakgebied ontwikkelt zich razend snel. Vooral als je actief bent binnen een hele groeiende en schaarse markt. In mijn geval ICT. Ineens ben je marketeer en ga je de doelgroep op een andere manier beïnvloeden (vanuit de inhoud), ineens heb je kennis van alle technologische ontwikkelingen, ineens besef je dat ICT mensenwerk is. Mensen doen zaken met mensen. Het gaat om oprechte interesse, om houding en gedrag. Oprecht kijken naar ambities en naar de match op basis van je cultuurwaarden. Passen we echt bij elkaar?

Wat mij wel enorm frustreert is dat we ( 99% van de bedrijven) nog steeds op een klassieke manier recruiten. We kijken naar het profiel, de harde eisen en de kennis en ervaring. Zo voeren we ook het gesprek. Heb je ervaring met dit? Nee, oke snel een aantekening maken. We kijken nog te weinig naar potentie. Zou je dit kunnen? Hier heb je een case, hoe zou jij het aanvliegen?  Ik vind een cv en motivatiebrief eigenlijk helemaal niet meer nodig. Het beïnvloed het gesprek, ik ben meer geïnteresseerd in iemands verhaal. Verleden, heden en de ideeën over de toekomst.

 

 

Mensen doen zaken met mensen. Het is eigenlijk heel simpel. Gelukkig zie ik een positieve ontwikkeling vanuit mijn recruiter-arbeidsmarktcommunicatie  -marketing-ambassadeur rol ( het is allang geen klassieke werving en selectie meer) IT gaat straks niet meer over IT. We gaan het hebben over jouw business, we gaan jouw werk makkelijker maken, wij gaan jouw helpen om concurrentievoordeel op te doen, we gaan jouw helpen om jouw klanten nog beter te kunnen bedienen. Dat doen we met hele communicatieve consultants die zich hebben verdiept in jouw markt, in jouw klanten, die oprechte interesse hebben in jouw business en jou verder willen helpen. Net zoals hoe ik dat vanuit mijn rol als recruiter probeer te doen. Ik wil je niet spammen op LinkedIn, ik wil dat we samen een win-win creëren. Waarbij jij kan groeien en waarbij jij ons als organisatie verder kan helpen.

Je denkt nu vast waar wil ze nou heen met haar verhaal. Ik spring een beetje van de hak op de tak ( past goed bij mijn karakter) maar ik ga herhalen wat ik eerder heb gezegd of eigenlijk geschreven want het is een blog 😉 Mensen doen zaken met mensen. Het maakt niet uit voor welke organisatie je werkt, wat je rol is, hoe belangrijk je bent. Het gaat om het gevoel dat jij mensen geeft. Mensen kiezen voor mensen. Zo kiest een klant haar partner en zo kiest een sollicitant haar nieuwe werkgever. Ben jij in staat om mensen een goed gevoel te geven?

(Mooi werk heh, ben ik blij dat ik IT recruiter ben geworden).

Mounia

Ik wil jou helpen om jouw droombaan te vinden! Door verschillende blogs probeer ik je te inspireren en te triggeren om na te denken over jouw toekomst. Blijf op de hoogte! Nu ook via mijn Facebook pagina https://lnkd.in/gEHBSWM

Posts created 61

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: