Soms kunnen medewerkers maar beter vertrekken

Tijdens mijn zwangerschapsverlof ben ik een aantal keer naar het ziekenhuis geweest voor wat afspraken. Tijdens het wachten vielen mij een aantal interessante dingen op 😉.

Zo zat ik bij mijn laatste afspraak bij de afdeling gynaecologie. Ik kwam aan bij de balie en de vrouw achter de receptie kwam een beetje zenuwachtig over. Ze vertelde gelijk dat het haar eerst werkdag was. Ik zei dat ze haar tijd moest nemen en dat ik geen haast heb.  Naast haar zat een andere collega. Die keek iets minder vrolijk.

De vrouw vroeg om mijn afsprakenkaart maar die had ik niet. Ze keek in de handleiding en toen ze er niet uit kwam vroeg ze haar collega wat ze moest doen. De collega naast haar begon een heel verhaal over hoe zat ze het was en dat de processen hier niet kloppen, dat iedereen maar wat doet, dat de managers geen idee hebben wat hier speelt en dat ze continu opgezadeld wordt met administratief werk. Het was geen antwoord op de vraag maar de vrouw durfde haar niet te onderbreken en bleef luisteren.  Uiteindelijk gaf ze antwoord op de vraag. Het was geen probleem dat ik geen kaart had. Ik mocht plaatsnemen in de wachtkamer. Terwijl ik aan het wachten was hoorde ik de vrouwen in gesprek.

De vrouw die daar al wat langer werkten had het duidelijk niet meer naar haar zin. Vanuit de wachtkamer hoorde ik haar zeggen  ‘’ je komt er nog wel achter hoe het echt hier is, je rent straks gillend weg’’. Een kwartier later pakte de vrouw haar tas en ging ze blij naar huis. ‘’ Zo mijn dienst ziet er gelukkig op, succes!!’’ zei ze tegen de nieuwe medewerker.

>

 

Nu even mijn mening op deze situatie. Ik kan natuurlijk niet beoordelen wat er exact aan de hand was maar deze mevrouw had het duidelijk niet naar haar zin. De situatie op het werk zat haar zo dwars dat ze vergeten was dat je een nieuwe medewerker warm moet ontvangen.  Ze was alleen maar negatief aan het beïnvloeden. Mijn advies aan deze mevrouw zou zijn maak je frustratie kenbaar bij de juiste personen. Achter gesloten deuren. Beinvloed je collega’s niet negatief en blijf professioneel in het bijzijn van je klanten. De hele wachtkamer zat namelijk mee te genieten.

Aan de werkgever; dit gedrag is vaak geschreeuw om aandacht. Blijf in gesprek met je medewerkers en luister vooral. Vaak hebben de medewerkers ideeën over hoe zaken beter kunnen. Betrek ze erbij!

 

Groetjes,

Mounia

Meer blogs op www.Mouniahouari.com

Ik wil jou helpen om jouw dromen te realiseren. Door het schrijven van verschillende blogs probeer ik je te triggeren om na te denken over jouw toekomst.

 

Eén reactie

 1. Waarheid beste Mounia,

  1) de medewerker staat duidelijk onder een druk waarvan ze niet weet hoe er mee om te gaan. als
  je in een situatie zit waar het niet lekker werkt dan moet je voor verandering zorgen en dat kan iedereen maar dat lukt alleen met “positive intent” m.a.w. je zult er tijdelijk extra energie en inzet moeten geven en dat met een positieve instelling. Kijk naar wat er fout gaat en maak eerst een plan. zet het plan in werking en realiseer je dat verandering tijd kost. verandering lukt het beste als je iedere wijziging met kleine stapjes implementeerd en zorgd dat alle stapjes op elkaar aansluiten zodat iedere verandering ook een positieve beleving geeft dan is de acceptatie sneller en groter.

  2) Als je in een dienstverlenend vak zit, zorg dan ook dat je het leuk vindt om dienstbaar te zijn, ongeacht hoe slecht of omslachtig de processen ook zijn of hoe slecht het humeur van je manager die dag is, het is jou taak om een glimlach op het geizcht van jou klant te toveren en dat kan iedereen, want iedereen weet in de basis hoe je vriendelijk kunt zijn en hoe je hulpvaardig kunt zijn, je moet het alleen maar willen zijn, zo simpel is het. En als je klant lacht en blij is door de ervaring die hij of zij heeft met jou dan kun je daarna achter gesloten deuren in je organisatie de pijn en knel punten bespreken en aanpakken.

  3) Denk aan “Doing things right or doing the right thing” doe wat je weet dat goed is, maar zorg wel dat je dit kunt verantwoorden, let op wanneer je doet wat je weet dat goed is dat je je bneseft wat de impact hiervan is op de processen en op je collega’s, handel pro-actief! Geef aan bij diegene die de impact te voelen krijgt dat je iets anders gedaan hebt dan normaal en leg uit waarom. dan komt het nooit als een verassing.

  4) Sta voor je zelf en je acties, streef naar kwaliteit en zorg dat “je keuken” op orde is, en laat anderen dan maar komen klagen, jij kunt de klachten pareren en oplossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *